- Structură acționariat: din punct de vedere juridic, este vorba despre Bittnet Systems SA – compania „mamă” listată la bursă, păstrează pentru moment și în viitor activitatea de training IT, care ne-a consacrat.
- Responsabil: Dan Berteanu, CEO
- Număr de angajați/colaboratori: 20
- Venituri S1 2020: RON 6,11 milioane lei ⇑ +17% față de S1 2019
- Profit Operational S1 2020: RON 1.07 milioane lei ⇑ +1.47 milioane lei fata de S1 2019
- Website: www.bittnet.ro
- Bittnet Training este liderul pieței de instruire IT din România, cu aproape 20 ani de experiență și cea mai mare echipă de traineri din România. De-a lungul anilor, compania a livrat mai mult de 50.000 de ore de training IT și are în prezent una dintre cele mai cuprinzătoare și actualizate curricule din regiunea CEE. Trainingurile oferite de Bittnet permit accesul experților la tehnologie prin predarea competențelor IT, de la cele de bază (de ex.: Microsoft Office Suite) până la cele mai avansate (Cloud, DevOps, Cybersecurity). Portofoliul de business training conține management de proiect, managementul serviciilor IT, business intelligence, CRM, ERP, Agile etc.
Bittnet este certificat ca centru de training autorizat de către cei mai mari producători de tehnologie la nivel mondial, oferind cel mai mare portofoliul de training din piața românească: Cisco, Microsoft, Amazon Web Services, Oracle, ITIL, Citrix, etc. Prin parteneriatele la nivel european (LLPA – Asociația celor mai importante centre de training din lume), Global Knowledge, etc Bittnet oferă un portofoliu de peste 1000 titluri de cursuri oficiale, extinzând astfel portofoliul de vendori cu nume precum VMWare, IBM, RedHat, etc.
Bittnet oferă o gamă variată de cursuri IT. Fiecare curs poate fi susținut în două moduri flexibile: intensiv (5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi) sau format mixt (cursuri de 2/4/6 ore, în funcție de nevoia clientului). Fiecare student primește acces la echipament dedicat, curriculă oficială, precum și la examene online și offline.
Având posibilitatea de a livra cursuri atât în română cât și în engleză, compania operează într-un parteneriat strategic cu Global Knowledge, liderul mondial al pieței de training IT. Începând cu 2016, Bittnet s-a alăturat celei mai mari asociații de parteneri de training Microsoft – LLPA.
Bittnet Training și-a continuat traiectoria ascendenta chiar daca criza generata de pandemie a afectat apetitul pentru programe de training asa cum era de asteptat. In aceasta perioada am reusit sa initiem cateva proiecte de viitor care vor contribui la sustinerea cresterii accelerate pe care ne-o propunem si de acum inainte.
La nivel de clase din orarul public si privat clasele au rulat conform programului. In semestrul 2 din 2020 am livrat 182 clase (+10%) fata de cele 168 de clase din 2019, pentru 2211 cursanti (+20%) fata de cei 1847 din 2019. Ceea ce arata ca eforturile noastre de a optimiza livrarea trainingurilor prin cresterea mediei numarului de cursanti/ zi au dat rezultate. Pentru a asigura livrarea de calitate, dar si siguranta tuturor participantilor am luat o serie de masuri:
Toate clasele au fost mutate in format Live Virtual incepand cu luna martie
Instructorii ofera o atentie mai mare si timp mai mult partii practice si intrebarilor
Folosim licente de Cisco WebEx Training, Microsoft Teams si Zoom Webinars pentru a putea acomoda toate cerintele unei organizatii de livrare
Urmarim atent indicii de calitate si feedbackurile primite la curs.
Ca urmare a succesului din ultimii ani in livrarea cursurilor din categoria DevOps, Bittnet Training a investit masiv in conturarea si lansarea proiectului global DevOps Artisan. DevOps Artisan este un concept creat integral de echipa Bittnet, cu proprietate intelectuala proprie si care include cursuri tehnice de nivel incepatori si avansat in zona devops. In doar 3 luni, prin eforturile sustinute ale echipelor de marketing, product management si sales, proiectul a fost lansat in iunie 2020, la nivel global si foloseste mecanisme de marketing automation pentru generarea si conversia de leaduri. Astfel:
DevOps Artisan are site propriu construit de echipa de marketing: https://devopsartisan.com/
Am promovat la nivel global o serie de webinarii din categoria “Get to know us” si “Cum te ajuta aceste tehnologii” care au inregistrat un succes real. Fiecare din webinariile derulate pana in prezent au strans peste 250 de participanti din tari ca: Emiratele Arabe Unite, Olanda, Germania, Franta, Polonia, Suedia, Danemarca, Belgia, Lituania, Norvegia, Romania sau Portugalia.
Am construit un sistem coerent si valoros de certificari care va fi lansat in parteneriat cu un furnizor global, cu prestanta in crearea si livrarea de examene de certificare in IT.
Echipele de vanzari au focus global si targeteaza incepand cu iulie 2020 pe langa clientii deja existenti in portofoliu si piete externe
Construim alaturi de organizatia LLPA (Leading Learning Partners Association) un mecanism de distributie a cursurilor si a exemanelor noastre in fiecare din tarile partenere. LLPA are 33 de membri in 33 de tari din Europa, Asia, America si Australia si un reach de peste 2 miliarde de oameni. Bittnet este reprezentantul LLPA in Romania.
Am initiat discutii cu companii din Oman, Emiratele Arabe Unite si Rusia pentru a ne reprezenta in aceste tari. Inspirandu-ne din plusurile si minusurile relatiei de parteneriat cu marii vendori de tehnologie construim un mecanism de reselling care sa raspunda atat asteptarilor noastre cat si ale viitorilor nostri parteneri
Un alt proiect nascut in aceste semestru este “CTRL+N – A new, better future!“, un proiect pilon in reconversia profesionala din Romania. Daca local peste 1 milion de oameni au ajuns someri ca urmare a pandemiei, global vorbim de 250 de milioane de oameni care se regasesc in aceasta situatie. Proiectul sprijina reconversia profesionala in 8 domenii majore: sofware development, hardware, security, cloud, data analysis, digital transformation, project & product management, digital design. In cadrul acestor domenii de specializare, echipa Bittnet a conturat 28 de job-rol-uri care sunt in focusul pietei in urmatorii ani. Proiectul vine ca raspuns la 2 probleme:
Dinamica accelerata a pietei locurilor de munca, a digitalizarii si a industrializarii 4.0: astfel in 5 ani, 40% din profilurile existente in piata vor cere competente in IT. Majoritatea rolurilor care necesita astfel de competente sunt in companii care activeaza in domenii non-IT (manufacturing, retail, finance, HoReCa, health & insurance) facand accesibil unui viitor angajat fara experienta in domeniu, reconversia profesionala
Pandemia a fortat companiile sa faca un salt accelerat catre digitalizare, reducand durata de 5 ani estimata mai sus la 1 – 2 ani. In acelasi timp, a pus presunie pe businessuri, conducand la somaj in cazul a peste 1 milion de romani care in prezent cauta un job sigur si care sa raspunda cerintelor viitoare a pietei locurilor de munca.
In luna mai am livrat cu intreaga echipa proiectul “Demo the Live”, 2 zile de webinarii focusate pe a arata cum este un curs Live Virtual la Bittnet. In cadrul evenimentului am livrat 7 webinarii, pe tehnologii ca DevOps, AWS, Cisco, Microsoft sau ITIL, fiecare strangand peste 200 de inscrieri.
Pe baza acestui test si al feedback-ului primit de la clientii nostri am inceput construirea platformei Bittnet de continut inregistrat. Platforma va include cursuri in format on-demand/self-paced si va intregi portofoliul de servicii de educatie pe care Bittnet le furnizeaza. Platforma se integreaza cu UXI, platforma noastra de LMS care dupa o faza intensa de testare va fi oferita gratuit clientilor Bittnet incepand cu luna octombrie, facand gestiunea procesului de educatie, traseele de invatare si istoricul profesional al unui participant disponibile integrat si accesibile din cateva clickuri.
In iunie 2020, prin actiunea sustinuta a celor 33 de membri, LLPA a castigat premiul “Microsoft Learning Partner of the Year“, un premiu prestigios, ca urmare a celor peste 100.000 de studenti pregatiti in anul fiscal 2019 a Microsoft (iul 2019 – iun 2020). In cadrul relatiei cu Microsoft si eforturilor sustinute comune de educare a pietei, doar in Romania, in anul 2020 YTD, Bittnet a pregatit peste 580 de studenti in competente de cloud.
EQUATORIALGaming SA
- Structură acționariat: 44,9989% Bittnet SA (44,9989% la data publicării raportului, 24.99% la data de 30.06.2020) restul – fondatorii.
- Responsabil: Diana Rosetka, Managing Partner
- Număr de angajați/colaboratori: 15
- Venituri S1 2020: 504 mii lei, o scadere de 66% față de S1 2019
- Profit Operational S1 2020: RON -695 mii lei față de -200 mii lei în S1 2019.
- Website: https://equatorial.ro | https://vrunners.com
Equatorial, companie de tip game-based learning este specializată în furnizarea programelor de formare și consultanță transformatoare la nivel individual, de echipă și organizațional în România și în străinătate. Începând cu 2015, compania a inventat, dezvoltat și lansat pe piața din Romania jocuri de realitate virtuală alternativă (Alternate Reality Game) pentru corporații, precum VRunners, Bona Fides Agency, White Hat si Oligopoly. Aceste jocuri au scopul de a susține procesul educațional, de a crește gradul de implicare și de a stimula schimbările comportamentale ale angajaților. Jocurile unt disponibile 24/7, pe dispozitive multiple și sunt utilizate pentru proiecte de învățare, conferințe, evenimente de teambuilding și programe academice de Master.
Activitatea Equatorial s-a concentrat pe 3 tipuri de implementari: cursuri in clasa (pana in luna martie si inceputul starii de urgenta), cursuri live virtual si proiecte gamificate, utilizand platforma proprie de game-based learning, VRunners.
Chiar daca activitatea companiei a fost serios afectata de inghetarea trainingurilor de soft-skills pe fondul pandemiei, am reusit sa inrolam in prima parte a anului un total de 500 de cursanti si anume: cursurile in clasa (traditionale) un numar de 46 de zile de training cursurile live virtuale (invatare digitala) 35 de sesiuni on-line, de jumatate de zi; VRunners (invatare digitala) 2 proiecte cu gamificare:
- Proiect de dezvoltare a abilitatilor de leadership dedicat unui grup de middle manageri in care am alternat doua metode de invatare digitala: invatarea live in clasa virtuala, cu cea de invatare prin joc (pe platforma VRunners).
- Proiect de dezvoltare a colaborarii si comunicarii in echipa dedicate unei populatii de software developers, in care am folosit exclusi invatarea prin joc. Succesul proiectului a dus la extinderea discutiei catre o posibila implementare asemanatoare la sediul central al clientului, in Germania.
Un efort semnificativ si o reusita importanta, in acelasi timp, a reprezentat-o transferul intr-un timp scurt in on-line a programelor de training derulate pana in martie, 2020 in sala de clasa. Am transpus si am adaptat specificului invatarii virtuale 7 tematici deja existente in curriculum-ul standard Equatorial si am creat continut nou pentru clasele live virtuale pe inca 8 teme de interes mare in contextul crizei generate de pandemia COVID-19 si mutarea in sistem work from home a activitatii clientilor nostri. Acest efort s-a derulat in paralel cu dezvoltarea expertizei trainerilor Equatorial de a implementa continutul digital in cele doua platforme de training on-line disponibile in acest moment, Webex Traning Center si Zoom Webinars.
Pentru a intelege cum va arata in viitorul apropiat dinamica pietei pe care o servim, in prima jumatate a anului 2020 am derulat alaturi de Bittnet Training un studiu de piata privind impactul COVID-19 asupra proceselor de invatare si dezvoltare in companiile din Romania. In afara studiului cantitativ, am initiat si derulat o serie de 5 intalniri virtuale cu reprezentanti ai functiunii de L&D din 30 de companii multinationale, Cafeneaua L&D, intalniri care au permis invitatilor sa faca schimb de informatii si idei, impartasind provocarile cu care s-au confrunta si solutiile pe care le-au gasit pentru a raspunde acestor provocari intr-un timp scurt.
Am continuat linia strategica a invatarii digitale prin joc cu lansarea Bona Fides Agency, un joc care antreneaza si dezvolta abilitati cognitive precum gandire critică, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor, gandire logică și gandire creativă, abilitati esentiale in contextul avansului tehnologic si al transformarii digitale, accelerate in mod neastepat de pandemie. In primele saptamani de la lansare, in aplicatie si-au facut cont peste 650 de jucători, in timp ce site-ul a fost vizitat de peste 1800 de persoane, dintre care 21,79% au fost din alte țări, fara ca jocul sa fie promovat activ în afara Romaniei.
Vom lansa la inceputul trimestrului patru o platformă de tip LaaS (learning as a service), care să le permită clienților noștri să-si administreze atat procesul de achizitie de training cat si procesul de implementare de training. Astfel vor putea sa construiasca trasee de invatare pentru cursanti, să solicite bugete și / sau să le acceseze automat, sa acceseze continut de invatare in diferite formate, în esență sa elimine toata durerea de cap a achizitionarii, organizării si monitorizarii unui proiect de invatare. Gradul de automatizare va fi ridicat, permițându-ne astfel să ne concentrăm asupra a ceea ce este cel mai important – asigurarea unor traininguri de înaltă calitate si a unui continut valoros. Aceasta platforma va deservi intrega divizie de Educatie, de altfel ea fiind deja propusa spre testare catorva clienti traditionali ai Grupului Bittnet.