Urmatoarele elemente merită menționate în analiza dinamicii situației financiare a grupului comparativ cu anul anterior:
- Creșterea cu 26 milioane lei a fondului comercial se datorează înregistrării noilor investiții (M&A): GRX, TopTech, 2Net.
- Creșterea imobilizărilor corporale se datorează aplicării standardului IFRS16 – chiria pe toată durata contractului cu ONE fiind înregistrată ca și cum am deține noi parte din clădirea de birouri, dar si a investitiei efectuate in vederea amenajarii noului spatiu de birouri.
- Creșterea cu 1.2 milioane lei a poziției „titluri puse în echivalență” se datorează cresterii investitiei in E-learning Company, ca urmare a actualizarii calculului transei 2 din contractul de achzitie in urma finalizarii situatiilor financiare la 31.12.2021.
- Creșterea stocurilor cu 5 milioane lei (până la valoarea de 6.4 milioane lei) se datorează consolidarii la nivel de bilant a companiilor Top Tech si 2Net (impact 4.8 milioane lei).
- Creșterea cu 13.6 milioane lei a creanțelor comerciale se datorează consolidarii la nivel de bilant a companiilor Top Tech si 2Net (impact 14.7 milioane lei).
- Creșterea datoriilor pe termen lung se datorează aplicării standardului IFRS16 privind contractul de chirie pentru spațiul de birouri de la ONE Cotroceni, combinată cu reîncadrarea ca ‚datorii pe termen scurt’ a obligațiunilor BNET23 si BNET23C.
- Poziția de datorii comerciale și alte datorii cuprinde suma de 10.8 milioane lei datorii M&A, care va fi convertită în capitaluri proprii, conform deciziei CA de majorare a capitalului cu aporturi si creanțe. Înregistrarea contabilă va fi facută la finalul operațiunii de majorare – estimată pentru decembrie 2022.
- În schimb, dacă analizăm doar acoperirea datoriilor la furnizori prin creanțele asupra clienților,acest indicator înregistrează o valoare subunitară – 96%, ceea ce este atipic pentru grupul nostru. Situația aceasta este produsă în special de TopTech și de Dendrio, care înregistrează și ‚deficite’ mari procentual dar și valori mari efective ale business și deci ai celor doi indicatori.
- Pe de alta parte, cosiderăm că nu trebuie să fim îngrijorați de această evoluție, deoarece poziția de cash este una mai buna cu 5 milioane lei față de anul trecut, în timp ce datoriile la furnizori neacoperite de creanțe la clienți înregistrează valoarea consolidată de 1.9 milioane lei. Cu alte cuvinte, am înregistrat un management foarte prudent al cash-flow-ului.
- Ca urmare, capitalurile proprii (activul net contabil) își continuă evoluția pozitivă semnificativă (de la 49 milioane lei la 54.6 milioane lei).