Punem la dispoziția investitorilor Rezultate Pro-Forma Bittnet Group 2022 sub formă de pagina web, ușor de urmărit și navigat doar la secțiunile relevante pentru fiecare cititor. Puteti folosi meniul din dreapta pentru a naviga între secțiunile raportului. Asteptam feedbackul dvs. la adresa de email investors@bittnet.ro. Multumim!
Scrisoare de la Cristian Logofatu
In anul 2015, odata cu listarea companiei pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, am venit catre investitori cu o poveste de crestere validata deja – compania fusese proaspat inclusa in topul „Deloitte Fast 500 in Tech” si apoi in 2016 in topul„Financial Times fastest growing 1000 Companies in Europe”, dar si cu promisiunea de a continua acea crestere accelerata. Astfel, in aproape toate rapoartele anuale publicate de-a lungul timpului, am mentionat ca anul respectiv a fost cel mai bun an din istorie bazandu-ne pe cresterea indicatorillor operationali, dar si a veniturilor, activelor, fluxului de numerar si a capitalurilor proprii.
Din punct de vedere operational, si anul 2022 a fost unul de exceptie:
• Combinatia dintre recrutarea a 90 de noi colegi (aproximativ unul la trei zile lucratoare) si o fluctuatie a person-alului de 15%, mult sub media industriei, ne-a ajutat sa depasim 400 de membri ai echipei, in cele 10 birouri la nivel national.
• Am finalizat doua tranzactii M&A semnificative (TopTech si 2Net – care se alatura pilonului de Cloud&Infrastructure), si am semnat inca o tranzactie pentru acest segment de business: Dataware – ce urmeaza a fi supusa aprobarii Consiliului Concurentei. Cu Dataware in cadrul grupului, capacitatea anuala de generare de venituri depaseste semnificativ 300 milioane lei.
• Ne-am mutat intr-un nou sediu – la ONE Cotroceni Park – o dezvoltare aflata in curs de certificare LEED PLATINUM respectiv WELL, care pune accent pe experiența angajaților, nivelul de sănătate și fericirea acestora si a cursantilor nostri.
• Am finalizat 2 rebrandinguri pentru companiile din divizia de tehnologie: IT Prepared a devenit Optimizor (managed services made simple), iar GRX+ISEC au devenit FORT (servicii de securitate cibernetica).
• Colegii de la Optimizor au preluat 5.500 de tichete, iar dintre acestea, 99,99% au fost preluate in SLA (Service Level Agreement), si au salvat peste 5.000 ore de interventie umana prin automatizarile implementate clientilor.
• Colegii de la Fort au lucrat peste 60.000 ore pentru siguranta clientilor nostri: +50% proiecte de audituri de secu-ritate, si +35% proiecte de consultanta de securitate.
• Numarul de cursanti instruiti de colegii de la Bittnet Training reconfirma statutul de lider incontestabil al pietei: 6.000 cursanti, 530 sesiuni de curs (12 sesiuni de curs pe saptamana, cu o medie de 12 cursanti pe curs!) – aproape o dublare fata de 2021.
• Colegii din Dendrio au livrat cu 60% mai multe proiecte Cisco cu componente de securitate decat in anul precedent.
• Colegii de la Elian si-au dublat echipa pentru a putea livra cel putin 1 go-live /luna, cele mai multe proiecte livrate intr-un an.
• Colegii de la Nenos au pus umarul la proiectul Spell BOX – primul hardware de diagnosticare AI pentru culturile agricole, lansat de Chromosome Dynamics.
Rezultatele de mai sus au fost prezentate si pe diversele canale de comunicare ale companiei, iar reactia din partea investitorilor si a celor care ne urmaresc activitatea a fost ca ar trebui sa analizam daca un an este bun sau nu pentru grup si prin prisma profitului sau a evolutiei pretului actiunilor la bursa. In ceea ce priveste primul punct, analiza din prisma profitului, reiau mesajul transpus atat in Manualul Actionarului, cat si in capitolul „Viziunea Bittnet” si anume ca in cazul Bittnet Group consideram ca este oportun sa urmarim mai intai cresterea intregii dimensiuni a organizatiei. Prin urmare, ne-am axat in permanenta pe cresterea accelerata a grupului in conditii sanatoase – printr-o atentie sporita acordata fluxului de numerar si profitabilitatii operationale, dar si prin luarea unor decizii care pot crea valoare pe termen lung, indiferent de impactul pe termen scurt. Ca urmare a acestei abordari, profitul brut a fluctuat de la an la an.
Referitor la cel de-al doilea punct, evolutia pretului actiunilor la bursa, in mod firesc, conducerea unei companii listate nu gestioneaza pretul actiunii acesteia, dar situatia este analizata in capitolul „Testul Buffett” – puteti trage singuri concluziile. Ceea ce dorim sa asiguram toti actionarii este faptul ca prin ce face minut de minut fiecare membru al echipei de top-management ne concentram sa generam pe termen lung valoarea adaugata substantiala pentru actionari. In plus, valoarea actiunilor BNET reprezenta partea principala a avutiei fondatorilor acestei companii – suntem complet aliniati la obiectivul de crestere a valorii companiei. Revenind la discutia despre profitabilitatea, Tabelul Acesta contine mai multe informatii, dintre care evidentiez pe cele pe care le consider relevante de avut in vedere:
1. Cresterea organica a grupului a fost de 25% la nivel de afaceri si 15% la nivel de marja bruta, iar daca analizam dimensiunea totala vorbim de o crestere de circa 100% la nivel de afaceri si 64% la nivel de marja bruta.
2. Poate mai relevant este ca, daca analizam pe o perioada de 5 ani, mentinem rata de crestere cunoscuta de peste 40% anualizat ! Daca analizam doar fata de 2019, anul anterior trecerii pe piata principala, inregistram o crestere ANUALIZATA de 39%. („Oamenii supraestimeaza ce se poate obtine intr-un an, subestimeaza ce se poate obtine in 10” – in general consistenta in a urma si implementa idei corecte, intr-un business care poate beneficia de efectul de „compounding” nu este inteleasa/apreciata corect).
3. Cresterea echipei si a costurilor indirecte intr-un ritm mai accelerat (partial datorita inflatiei si partial datorita investitiei in echipa pentru a sustine urmatorul nivel de dimensiune a afacerii) a condus la scaderea marjei de profit operational. Profitul Operational a crescut total cu 7% fata de anul trecut, ajutat de achizitii (evolutia organica a fost o scadere de 25%). Acest element va fi adresat cu prioritate in anul 2023.
4. Daca in 2021 am avut elemente non-cash care au contribuit pozitiv la profitul brut, in 2022 cashul generat efectiv de business este de peste 4 ori mai mare, si totodata, semnificativ mai mare decat profitul anului. Asta pentru ca in 2022 elementele non cash (reevaluari mark to market si SOP) contribuie negativ la profit. (de aici una din cele doua explicatii pentru acest raport – necesitatea de a intelege businessul „real” versus imaginea contabila)
5. Diversele linii de business au avut evolutii diferite, cu elemente specifice descrise intr-un capitol dedicat. Semnalam insa diversificarea axelor de generare profit net ca urmare a strategiei de achizitii si dezvoltare a Grupului pe termen lung, divizia de cybersecurity ajungand sa genereze circa o treime din profitul net al Grupului in anul 2022.
6. Diversitatea serviciilor si niselor de piata pe care le acoperim, dar si diversitatea tipului de companii din cadrul grupului si a stadiilor lor de dezvoltare ne ofera avantajul unei cresteri in conditii de echilibru si stabilitate, care ne permite sa adresam cu calm, in mod ordonat si inteligent, fara panica, diversele probleme ce apar in fiecare business. Este o rezilienta despre care am mai vorbit, un pas necesar in calatoria catre antifragilitatea grupului.
7. Pozitia financiara de la finalul anului 2022, este una foarte buna: 42 milioane lei cash, si datorii comerciale aproximativ egale cu creantele comerciale. Combinata cu majorarea de capital ce se deruleaza in prezent si se va finaliza in luna februarie 2023, vom avea o baza de capital propriu (aproximativ 100 milioane lei) si o pozitie de cash (aproximativ 60 milioane lei) foarte favorabile pentru a continua expansiunea in perioada ce urmeaza conform unui faimos citat al lui Ayrton Senna: „este imposibil sa depasesti 15 masini cand pista este uscata, dar poti face asta pe ploaie”. O companie solida, cu un istoric de generat randament al capitalului foarte bun, si cu un istoric de tranzactii sanatoase de M&A este o optiune foarte buna pentru vremuri tulburi, pentru antreprenorii care vor sa isi vanda companiile, pentru anagajati, si pentru actionari.
Un lucru care cred ca este foarte important de avut in vedere este ca, tinand cont de actuala dimensiune a grupului, si de tranzactiile de M&A care sunt in finalizare plus pipeline, credem ca avem toate ingredientele necesare pentru a atinge obiectivul de 500 milioane lei cifra de afaceri in 2024.
Astfel, daca anul acesta am extins echipa si mediul de lucru pentru a sustine nivelul de business estimat pentru 2023 si 2024, dar asta ne-a „consumat” aproape toata marja bruta generata suplimentar fata de anul anterior, ne face sa consideram ca, operational, pentru 2023-2024 prioritatea interna numarul unul va fi sa extragem mai multa profitabilitate din afacerea curenta. Ca urmare, tintim sa mai inchidem 2 sau maxim 3 tranzactii semnificative de M&A, dar, din punct de vedere operational, intern, ne concentram cu prioritate pe generarea de cashflow pozitiv si profitabilitate.
Am invatat enorm din procesul dificil si intens de consolidare prin achizitii si crestere organica a Grupului Bittnet intr-o piata de IT&C extrem de fragmentata si suntem constienti de oportunitatea de care dispunem in prezent prin diversificarea geografica a prezentei si a domeniilor in care activam concomitent cu cresterea puterii de generare venituri la nivel de grup si optimizarea costurilor. Dublarea intr-un singur an (2022) inclusiv prin achizitii a puterii de generare anuale de venituri totale la dimensiunea grupului nostru reprezinta un raspuns la intrebarile strategice care ne framanta permanent. Focusul nostru ramane in a genera pe termen lung valoare adaugata consistenta pentru actionari. Este important de subliniat faptul ca generarea de rezultate pozitive consistente pentru orice companie achizitionata (in orice domeniu nu doar in cadrul grupului nostru) necesita o perioada de circa 18-24 luni necesara integrarii, optimizarii, fructificarii sinergiilor si scalarii afacerilor.
Va invit in continuare sa aprofundati cateva elemente semnificative ce tin de contabilitatea IFRS – care sunt diferentele intre rezultatele prezentate in acest document si cele preliminare ce vor fi publicate pe 24 februarie, dar si sa cititi despre analiza fiecarui pilon din structura grupului nostru.
Cristian Logofatu
Co-Fondator Bittnet Group