Inca de la inceputul calatoriei noastre in calitate de companie listata am incercat sa transmitem cat mai transparent care este valoarea pentru investitori a propunerii noastre – “our value proposition”. Cu alte cuvinte, ce oferim investitorilor, care este teza investitionala pe care o poate avea cine alege sa ne acorde increderea.
Aceasta poate fi exprimata foarte simplu in urmatoarea fraza:
Investesti pe termen mediu si lung in actiunile BNET daca doresti expunere la industria de IT&C romaneasca, un domeniu de crestere accelerata, alaturi de o echipa de management care are nu doar skin in the game ci a si demonstrat, in peste 15 ani, rezultate mai bune decat media industriei, atat operational cat si din punct de vedere al gestiunii capitalului.
Fiecare din deciziile pe care le luam urmaresc constructia unui grup antifragil, astfel incat sa avem cea mai puternica forta – timpul – alaturi de noi (“Time is the friend of the wonderful business, the enemy of the mediocre”). Al doilea element il reprezinta combinatia dintre ‘good operations’ si capabilitatea de management a capitalului, asa cum este descris ‘secretul succesului’ in cartea „The outsiders – 8 outstanding CEOs”. Cateva argumente pentru fiecare din componentele acestei teze investitionale:
- Alegerea unei industrii cu perspective favorabile este o decizie care usureaza total atat munca investitorilor, cat si scade importanta de a alege un management competent: “a rising tide lifts all boats”. Nu exista in ultimii 20 ani o industrie cu o crestere continuata mai accelerata decat industria IT&C.
- Existenta unei echipe de management cu ‘significant skin in the game’ rezolva problema ‘principal – agent’ atat de reclamata de investitorii pe piata de capital romaneasca. Daca bunastarea managementului provine din aceleasi surse, prin aceleasi mecanisme cu cea a micilor actionari, se elimina cel mai important conflict. Astfel, in cazul nostru, valoarea actiunilor BNET reprezinta pentru management atat cea mai mare parte a averii personale, cat si cea mai mare parte a veniturilor (spre deosebire de salariu, politica de compensare bazata pe optiuni aliniaza veniturile managementului cu bogatia adusa actionarilor).
- Track record demonstrat din punct de vedere operational: in afara de numeroase recunoasteri internationale (Deloitte Top 50 in Tech, Financial Times Top 1000 Fastest Growing Companies, EY Entreprenerur of the Year finalists, etc;
- Track record demonstrat din punct de vedere al gestiunii capitalului: rata de crestere a capitalurilor proprii atrase istoric, prin mecanismele pietei de capital, este de peste 35%, ceea ce ne intareste increderea si in modelul financiar adoptat, pe care intentionam sa continuam sa il aplicam atata timp cat rezultatele continua sa fie vizibil mai bune decat media pietei.