Punem la dispoziția investitorilor raportul 2Q 2022 sub formă de pagina web, ușor de urmărit și navigat doar la secțiunile relevante pentru fiecare cititor.
Puteti folosi meniul din dreapta pentru a naviga între secțiunile raportului.
Asteptam feedbackul dvs. la adresa de email investors@bittnet.ro. Multumim!
Scrisoare de la CEO
În primele 6 luni ale anului curent, Grupul nostru a înregistrat venituri consolidate de 70 milioane lei, în creștere cu 45% față de perioada similară a anului anterior. Marja brută a crescut cu 69%, pana la valoarea de 17.9 milioane lei, față de 10.5 milioane lei anul trecut. Profitul Operațional a crescut cu 240%, până la valoarea de 3.6 milioane lei.
Este de notat faptul ca activitatea investitionala a adus un profit financiar de 5 milioane lei si un cash inflow de 7.8 milioane lei in cadrul Bittnet Systems SA (rezultatul individual al firmei mama), dar, in cadrul procesului de consolidare, auditorii au tratat aceasta operatiune ca o majorare de capital, pastrand insa in cheltuieli toate elementele, indiferent de faptul ca sunt reevaluari sau vanzari efective.
Astfel, desi la nivel individual activitatea investitionala a adus un profit de 5 milioane lei, la nivel consolidat ea contribuie ca o pierdere de 3.8 milioane lei, astfel incat rezultatul consolidat brut al perioadei este negativ – o pierdere de 680 mii lei versus un profit brut de 2 milioane lei la H1 2022.
Revenind cu analiza la rezultatele operationale, atat datele noastre istorice, precum și cele ale numeroși alți emitenți listați din sectorul IT, cea mai mare parte a veniturilor, și, prin urmare, aproape intreagul profit se realizează în ultimul trimestru al anului, primul semestru fiind întotdeauna cel slab. În acest context, performanța înregistrată în primele șase luni din 2022 este una care ne da incredere – am realizat la nivel consolidat deja 44% din venituri (fata de 31% in 2021 si alti ani anteriori). Am realizat deja a nivel consolidat 44% din veniturile intregului an asa cum au fost aprobate in bugetul de venituri si cheltuieli: https://investors.bittnet.ro/wp-content/uploads/2022/03/AGAO-05-BVC-BNET-consolidat-2022.pdf
Dacă analizăm în perspectivă anualizată (ultimele 12 luni – trailing 12 months, TTM), veniturile consolidate depășesc valoarea de 134 milioane lei (comparativ cu 100 milioane de lei în perioada anterioară), marja brută înregistrează o creștere de peste 11 milioane lei (până la 31.7 milioane lei), iar profitul operațional este de peste trei ori mai mare, înregistrând valoarea de 9.9 milioane lei. Profitul brut este de 13.4 milioane lei, față de 2.2 milioane lei pentru perioada de comparație. Cu alte cuvinte, ținta de profit pentru anul acesta poate fi obținută dacă a doua jumatate a anului curent înregistrează doar o evoluție similară cu anul trecut, fără să mai existe în S2 creșterea înregistrată în prima parte a anului.
În cadrul Diviziei de Tehnologie, concentrarea pe servicii a generat o creștere a ponderii acestui tip de venituri în totalul înregistrat la nivel de divizie – de la 17% în 2020, la 23% în 2021 și la 36% acum, ceea ce atrage o creștere a marjei brute mai accelerată decât creșterea vânzărilor. În total cheltuielile de vânzare și administrative au crescut cu o viteză mai mică decât marja brută, profitul operațional al diviziei aproape s-a triplat față de S1 2021.
In ceea ce priveste Divizia de Educatie, transformarea proceselor de vanzare din anii anteriori produce deja rezultate semnificative si predictibile; se inregistreaza rate de conversie in crestere pe tot fluxul de lucru (de la lead informational catre lead calificat apoi catre oportunitate si vanzare castigata). Poate mai important in prima parte a anului nu s-au inregistrat semnale de incetinire in zona proiectelor de educatie, nu au fost amanate sau blocate proiectele de educatie pe fondul tensiunilor geopolitice asa cum s-a intamplat la inceput de 2020 odata cu izbucnirea pandemiei. In cazul Bittnet Training (cea mai mare companie din divizia de educatie) avem proiecte castigate care se intind pana la final de 2023 iar in ultimele 6 saptamani ale semestrului am derulat un program amplu de educatie pentru peste 600 de cursanti, in tehnologii Microsoft cloud, ocazie cu care am “efectuat rodajul” noului sediu.
Astfel, divizia de educație a redevenit un motor de creștere, cu vanzarile realizate în condiții cunoscute de profitabilitate – margine brută de aproximativ 60%. Astfel, dacă ne uităm doar la Bittnet Training – am înregistrat în S1 2022 venituri și marje egale cu TOT anul 2021, ceea ce reconfirmă bugetul asumat pentru anul acesta. Pentru a doua jumătate a anului, ne vom axa pe generarea unui volum de business în condiții corecte de marjă brută pentru toate companiile din divizie, astfel încât marja brută să compenseze integral creșterile de costuri cu resursele umane – redevenind profitabili in zona de 20-30% profit operațional.
Totodată, dacă ne uităm la S1 2022, toate companiile cu cifre semnificative din grup înregistrează o creștere solidă, cu marje bune și pentru companiile nou alăturate – Fort (fosta GRX) și Optimizor (fosta ITPrepared) – chiar în condiții de creștere accelerată a costului cu resursa umană.
Această presiune continuă asupra costului cu resursele umane este caracteristica definitorie a anului 2022. În întreaga industrie (și de altfel și în alte industrii) trecem printr-o perioadă de reajustare a serviciilor și prețurilor de vânzare, pentru a reflecta noua realitate a costurilor. Vestea bună este că mai degraba nu nu am întâmpinat probleme din partea clienților.
De-a lungul dezvoltării companiei noastre ne-am confruntat permanent cu o piață a muncii dificilă pentru angajator, ceea ce ne-a făcut să acordăm mereu atenție întregului domeniu al resurselor umane. Dacă în 2015, la o dimensiune totală a personalului de 20 persoane, aveam deja o poziție dedicată recrutării continue și asigurării unui mediu de lucru dezirabil, în prezent pe de-o parte tragem foloasele anilor dedicați construirii unei culturi de companie sănătoasă, și pe de altă parte continuăm să acordăm în permanență atenție, eforturi și resurse semnificative în acest scop.
Ca dovadă, în S1 2022 ni s-a alăturat un coleg nou la 3 zile (am recrutat 59 de colegi noi), derulând procese continue în paralel cu 5 recrutori seniori si cu o agenție. Programul nostru de reconversie profesională CTRL+N a început să genereze rezultate și în sensul atragerii de juniori. Ne propunem ca în urmatoarele 12 luni, 10% dintre noii colegi să provină din acest program de reconversie.
Alături de o rată de turnover a personalului de 12% (care este mai mică de jumatate din media industriei), faptul că 40% din candidații acceptați sunt recomandări ale echipei dă greutate afirmației că membrii echipei se bucură să facă parte din colectivul Bittnet, și au încredere să ne recomande prietenilor.
După recrutare, următorul pas este dezvoltarea continuă – “learning and development”: mai multe programe de cursuri deschise tuturor colegilor pentru dezvoltarea abilităților umane, soft, interpersonale.
Am construit și implementat o academie de vânzări – o zonă deficitară în majoritatea companiilor. De asemenea, academia internă de management reprezintă infrastructura ce ne va permite să operăm în 2 ani un business de 100 milioane de euro. Ne axăm în permanență pe profesionalizarea nivelului de top si middle management din fiecare companie. La nivel de top management urmăm o specializare aparte inclusiv coaching extern.
Situația financiară a grupului este una foarte bună, activul net contabil (capitalurile proprii) atingând cea mai mare valoare din istoria grupului: aproape 60 milioane lei. Poziția de cash la finalul lunii iunie este de 19 milioane lei, iar datoriile bancare totale au scăzut cu 1.3 milioane lei, urmând traiectoria pe care am avut-o întotdeauna în vedere – de a avea sursele de finanțare disponibile pe termen cât mai îndelungat. Astfel, dacă anul trecut ±70% din datoria bancară era pe termen scurt, acum datoriile bancare pe termen scurt reprezintă doar ±40% din datoriile bancare. Datoriile la furnizori sunt acoperite de creanțele asupra clienților în proporție de 110% – în linie cu valorile istorice.
Situația noastră financiară solidă ne poziționează foarte bine pentru a continua atât modificările proceselor interne de generare a vânzărilor și de livrare, dar și extinderea prin achizitii (M&A-uri). În mod particular acest subiect este unul de interes, ce considerăm că merită să aibă în continuare prioritate în creșterea amprentei grupului, în special ținând cont de succesul proiectelor anterioare de M&A.
Suntem un grup de companii ce oferă o gamă din ce în ce mai largă de servicii IT&C clienților, atât în manieră clasică (project based), în mod recurent („recurring revenue”) și în paradigma de ‚„managed services”. Unul dintre pilonii strategici de dezvoltare afirmat încă de la listarea pe piața AeRO in 2015, a fost dezvoltarea continuă a portofoliului de produse si servicii oferite.
Între finalul semestrului 1 și momentul publicării acestui raport am obținut acordul de la Consiliul Concurentei pentru a închide tranzacțiile cu TopTech si 2Net Computers, care se alătură Dendrio în cadrul segmentului de business “Cloud & Infrastructure”. Chiar dacă în cursul anului 2022 vom consolida, conform regulilor IFRS, doar veniturile acestor companii din perioada septembrie (sau octombrie) până în decembrie, ele adaugă o capacitate de generare venituri de aproximativ 80 milioane lei pe an.
Ne așteptăm ca și aceste companii să înregistreze în 2023 creșteri semnificative, așa cum a fost cazul și pentru celelalte companii care s-au alăturat grupului. Cred că este o ocazie bună să reamintesc un slide pe care l-am arătat participanților la Ziua Investitorului 2022, care arată de ce suntem încrezători în modelul de creștere atât organică cât și prin M&A-uri: acestea sunt fie ratele anuale de creștere organică a companiilor din grup (în cazul Bittnet Training, Dendrio sau Elian), si evoluțiile în primul an al cifrelor companiilor care s-au alăturat grupului:
Continuăm să lucrăm la proiecte de M&A, de dimensiuni semnificative, și le vom anunța imediat ce avem contractele de investiție semnate.
Chiar dacă rezultatele produse de fiecare dintre companiile în care investim nu vor avea valori și evoluții regulate an de an, chiar dacă unele dintre investitii sunt în momente de creștere și au nevoie mai mult de expertiza noastră de a crește business-uri, iar altele sunt în momente de maturitate care produc cash-flow ce poate fi optimizat și folosit la extinderea grupului, credem cu tărie că diversificarea acestora ne crește semnificativ șansa de a prospera de pe urma acestor investiții.
Această reziliență nu este o întâmplare, ci dimpotrivă, este un rezultat natural al modului în care am cautat și ales investițiile în alte companii, și a viziunii pe care o urmărim legată de construcția întregului grup. Vă recomand călduros să alocați timp pentru a parcurge în liniște capitolul “Viziunea Bittnet”.
Reziliența descrisă anterior este primul pas, obligatoriu, în călătoria spre antifragilitate. Fiecare din deciziile pe care le luăm urmăresc construcția unui grup antifragil, astfel încât să avem cea mai puternică forță – timpul – alături de noi (“Time is the friend of the wonderful business, the enemy of the mediocre”). Al doilea element îl reprezintă combinația dintre ‘good operations’ si capabilitatea de management a capitalului, așa cum este descris ‘secretul succesului’ în cartea „The outsiders – 8 outstanding CEOs”.
Legat de managementul investițiilor noastre în alte companii, am primit de la acționari întrebări despre deținerile în companiile Safetech Innovations, Arctic Stream si Softbinator Technologies. În cazul Safetech, am investit încă de la plasamentul privat, considerând acest domeniu (cybersecurity) ca unul de mare interes, și ne-am bucurat de parcursul pe bursă al actiunilor SAFE, reducând treptat procentul de deținere. În 2021 am pus însă bazele pilonului nostru propriu de cybersecurity în cadrul diviziei de tehnologie – prin achizitia ISEC Associates și Global Resolution Experts – ceea ce este astăzi FORT. Este deci rațional să alocăm sumele rezultate din investiția Safetech în dezvoltarea Fort, ținând cont de multiplii semnificativ mai avantajoși pe care i-am obținut aici.
În cazul Arctic Stream si Softbinator suntem în continuare investiți la fel de mult ca și la listarea acestor companii. Considerăm că ambele au un potențial de creștere deosebit, avem încredere în management și întelegem industria din care fac parte, dar și modul de operare al businessului. În timpul T1 2022 am lichidizat parțial aceste dețineri pentru a finanța plata tranșei 2 din tranzacția noastra cu GRX, iar apoi am redobândit pozițiile inițiale, astfel încât să ne bucurăm în continuare de potențialul de creștere al celor două organizații.
Această situație evidențiază motivul principal pentru care decidem să alocăm capital în entități listate, și anume, lichiditatea. Practic, am reușit să ne lichidăm parțial participația în aceste companii în câteva zile și am achiziționat din nou acțiunile respective, acest lucru având un impact neutru asupra situației noastre financiare. Daca analizam cashflow-ul din activitatea de investitii (vanzari minus achizitii de instrumente listate), aceasta a adus un plus de cash de 315 mii lei.
În mod deosebit, în cazul Softbinator, Daniel Ilinca face o treabă extraordinară, punând foarte rapid la lucru banii obtinuți din plasamentul privat, și mecanismele pe care piața de capital le oferă, realizând tranzacții M&A care au întărit semnificativ compania, ducând-o la un nou nivel de organizație în mai puțin de doi ani de la intrarea noastră în acționariat. Suntem incantati sa facem parte din calatoria aceastei companii.
În continuare cred că unul dintre elementele care nu e se observă ușor din afara organizației este capacitatea operațională deosebită. Faptul că activitatea noastră inițială, de bază, este trainingul IT, și complexitatea specifică organizării cu succes a acestei afaceri, ne-au forțat să construim sisteme și unelte operaționale specifice unor companii mult mai mari ca afaceri, cu complexitate sporită. Pe de altă parte, odată depașit acest impediment, în prezent, ne bucurăm de un avantaj competitiv greu de egalat din acest punct de vedere.
Ca de obicei, va încurajăm să ne trimiteți feedback despre acest raport, evoluția companiei sau planurile noastre de viitor. În conformitate cu politica noastră de deschidere și dialog cu acționarii, opinia investitorilor este întotdeauna binevenită. Astfel, așteptăm să ne contactați la investors@bittnet.ro.
Mihai Logofătu
Fondator și CEO Bittnet Group