Scrisoare de la CEO
În perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2021, grupul nostru a inregistrat venituri operationale de 85,4 milioane lei, in crestere cu 9,6% fata de perioada similara a anului anterior. Conform modelului deja cunoscut de levier operational, aceasta a generat o crestere de 20,1% a marjei brute, pana la valoarea de 17,8 milioane lei. Profitul operational atinge valoarea de 6,18 milioane lei, in crestere cu 79% fata de perioada similara din 2020. Imbunatatirea cu 7,5 milioane lei, o imbunatatire de 270% in modul, a rezultatului financiar si imbunatatirea cu 958 mii lei, o triplare in modul, a rezultatelor aduse de companiile unde avem participatii minoritare, genereaza un profit brut al perioadei in valoare de 10,77 milioane lei (corespunzator unui profit net de 9.75 milioane lei), adica o imbunatatire de aproape 13 ori fata de perioada similara din 2020.
Daca analizam in perspectiva “trailing twelve months”, veniturile totale si marja bruta inregistreaza scaderi minore (ca efect al includerii in actuala perioada de 12 luni a trimestrului 4 din 2020, afectat de termenele de livrare de la inceputul crizei semiconductorilor): de la 120,5 la 117,1 milioane in cazul veniturilor si de la 25,1 la 24,45 milioane in cazul marjei brute, iar reducerea cu aproape 1 milion lei a cheltuielilor financiare, corelata cu profitul financiar imbunatatit cu 8 milioane lei genereaza un profit brut de 13,1 milioane lei in ultimele 12 luni.
La data publicarii prezentului raport suntem la jumatatea trimestrului 4, care aduce, in medie, conform istoriei, 40% din cifra de afaceri. Faptul ca in primele 9 luni ale anului am generat aproape tot profitul bugetat pentru intregul an 2021 nu a generat o incetinire a ritmului de lucru, ci dimpotriva, „meciul se joaca pana in minutul 90”, tintind sa ne bucuram la maximum de rezultatele transformarii modelelor operationale ce au fost implementate in cursul anului acesta.
Pornind de la aceste rezultate, as vrea sa readuc in atentia investitorilor cateva elemente care pot ajuta la intelegerea mai buna a activitatii noastre:
- Modul de constructie al BVC anual porneste de la premisa ca in perioada curenta vom „munci” mai greu decat anul anterior pentru a produce aceeasi marja bruta, cu alte cuvinte, ca marja bruta exprimata ca procent din cifra de afaceri va scadea fata de trecut. Acest lucru pune presiune pe echipa sa genereze venituri in crestere pentru a inregistra o crestere a marjei brute. In schimb, daca intr-o perioada vanzarile catre clienti au atasate mai multe servicii cu valoare adaugata mare, sau inregistram o eficienta operationala sporita, grupul va genera o marja bruta mai mare decat cea estimata, chiar daca veniturile nu sunt neaparat mai mari. Marja bruta este cea care genereaza profitabilitatea operationala.
- Structura echipei si modelul operational al grupului genereaza un efect de levier („multiplicator”, „leverage”) pentru marja bruta fata de venituri. Astfel, cum se observa si acum, o crestere sub 10 puncte procentuale a veniturilor genereaza o crestere dubla a marjei brute,(cu 20 puncte procentuale), care este elementul esential pentru a genera profitabilitate operationala.
- Termenele si disponibilitatile de livrare din partea producatorilor de tehnologie s-au stabilizat la niste valori cu care ne-am obisnuit, chiar daca sunt mult mai mari decat cele anterioare crizei semiconductorilor, 120-150 de zile fata de 30-45 de zile. Asta inseamna ca in prezent veniturile facturate au inceput sa ‚prinda din urma’ estimarile. Cu alte cuvinte, privind spre viitor, este de asteptat ca la un moment dat sa inregistram o crestere brusca de venituri intr-un anumit trimestru sau doua, cand livrarile de echipamente vor reveni la termene ‚normale’. In schimb, se pare ca situatia livrarilor de echipamente a fost stabilizata de producatori, asa ca nu ar trebui sa mai apara noi „pauze” in venituri, cauzate de intarzieri la livrare. O revenire la termenele obisnuite este prognozata a se intampla cel mai devreme in 2023.
- Mai important, aceste intarzieri ale producatorilor, nu afecteaza doar capacitatea Bittnet de a genera vanzari, ci si pe a producatorilor insisi. Astfel, intreg ecosistemul de parteneri tehnologici lucreaza din greu sa ofere solutii alternative clientilor – fie ca este vorba despre servicii suplimentare sau upgrade-uri software pentru echipamentele deja existente. Astfel, veniturile noastre au in prezent o componenta mai puternica de servicii sau de produse cu marje brute mai mari, stimulate chiar de producatori.
In momentele dificile se poate observa valoarea adusa de un management profesionist si de cultura de organizatie care face ca echipa sa se concentreze pe a gasi solutii la probleme aparent imposibile. Chiar daca de peste 18 luni activam intr-un mediu economic neprielnic, întâi criza Covid-19, apoi contractarea economica produsa de masurile luate de guverne, apoi scaderea cererii pentru unul din produsele esentiale ale grupului – trainingul in clasa, apoi criza semiconductorilor, si intreaga organizatie s-a confruntat cu numeroase provocari, stabilitatea financiara ne-a permis sa construim in liniste noul model operational de pe urma caruia incepem sa culegem roadele.
La nivel operational, pentru Divizia de Tehnologie, trimestrul 3 a reprezentat o perioada de creștere atât din punct de vedere al cifrei de afaceri cat si din punct de vedere al marginii brute generate si al profitului. Creșterile înregistrate in indicatorii financiari se regăsesc si într-o activitate mai ridicata la nivelul echipelor – inclusiv in zona de servicii IT si ERP – având peste 700 de proiecte implementate in acest trimestru. In acest sens, putem spune ca la nivel de divizie si implicit si la nivelul companiilor (Dendrio, respectiv Elian) sezonalitatea in primele 3 trimestre a fost apropiata de sezonalitatea de dinaintea pandemiei. Important de remarcat faptul ca am reușit astfel sa recuperam scăderea de venit înregistrata la primele 6 luni, dar mai mult, am reușit sa acceleram creșterea de margine generata in aceste trei trimestre.
Alăturarea in grup, si in Divizia de Tehnologie, a companiilor ISEC, IT Prepared dar si Nenos si Nonlinear ne va permite accelerarea proiectelor in zone de maxim interes pentru piața – cybersecurity, servicii gestionate (managed services) dar si in zone cu un imens potențial viitor cum este domeniul inteligentei artificiale. Trimestrul 3 este primul in care aceste companii au devenit operationale in cadrul grupului, fapt ce s-a concretizat in atentie sporita acordata atat integrarii echipelor, migrarii uneltelor informatice si a proceselor operational-financiare, dar si a intaririi pozitiei financiare a acestor companii. Ca dovada, atat in cazul ISEC cat si CLC, pozitia financiara solida a grupului nostru ne-a permis sa abordam creditorii acestor societati si sa le propunem plata in avans a datoriilor acestor companii, la schimb cu reducerea cu 65% a acestor datorii – o situatie foarte profitabila pentru noi. Astfel, ISEC si CLC incep calatoria in cadrul grupului Bittnet cu o situatie financiara mult mai buna, putandu-se concentra pe cresterea actvitatii de baza. Procesul de integrare operationala a echipelor continua in T4 si vom putea considera ca sunt pe deplin integrate abia la inceput de 2022.
Trimestrul 3 din 2021 a fost unul atipic pentru Divizia de Educație. Dacă în mod tradițional în acest trimestru activitatea era redusă semnificativ din cauza perioadei de concedii – atât a cursanților cât și a trainerilor noștri – în acest an activitatea a fost susținută și am reușit să recuperăm o mare parte din scăderea de peste 20% față de 2020, înregistrată la finalul primelor două trimestre din acest an. Având în vedere că istoric trimestrul 4 este cel mai încărcat, suntem încrezători că vom reuși să depășim rezultatul anului trecut, marcând astfel reluarea creșterii pe care divizia de Educație a avut-o în fiecare an înainte de pandemie.
Una din principalele preocupări pentru a doua parte a anului 2021 a fost creșterea și profesionalizarea echipei de traineri interni și colaboratori. Faptul ca acum avem câte un Training manager atât pentru trainingurile tehnice cât și pentru cele de soft skills, ne-a ajutat să putem construi o parte semnificativă din procesele și procedurile necesare în etapa finală din Buyer Journey. În acest fel, pe lângă îmbunătățirea experienței cursanților noștri, am făcut pași importanți către obiectivul de a dezvolta BittNation, comunitatea celor care au participat la cursurile diviziei de Educație.
De asemenea, managerii Customer Success au definitivat procedurile de lucru și 3 Use case-uri care demonstrează ROI-ul obținut de clienți pentru proiectele educaționale derulate împreună cu noi. În al treilea trimestru am livrat un număr de 132 de clase pentru un număr de 1.220 de cursanți, ceea ce corespunde unei medii de aproximativ 9 studenți/clasă. Această creștere ușoară față de media anului trecut ne-a ajutat să păstrăm la nivelul diviziei o marjă brută medie de peste 50%.
Despre evolutia bursiera
In primele 9 luni ale anului 2021, cotatia Bittnet a inregistrat o scadere de 16%. Volumul total de tranzactionare inregistrat in primele 9 luni a fost de 77.063.824 actiuni, cu o valoare totala a tranzactiilor ce a depasit 45,6 mil lei, valori care confirma statutul de membru al indicelui BET-XT sau ai indicilor FTSE Russel, bazat si pe lichiditatea actiunilor.
Avem astazi o componenta a actionariatului diferita fata de trecut: am atins un numar de aproape 4.000 actionari (12 fonduri de investitii) dintre care mai multi sunt ‚actionari noi’, care s-au alaturat companiei noastre dupa trecerea pe Piata Principala. In discutii oficiale sau informale am aflat ca o parte dintre acestia inregistreaza o scadere a valorii investitiei – lucru care produce nemultumire fata de companie, desi evolutia bursiera a pretului actiunii nu este in niciun fel in controlul Emitentului. Suntem siguri ca intre cei 4.000 actionari se afla si speculatori, dar speram ca avem si un numar semnificativ de actionari care inteleg ca sansele de a prospera prin investitia intr-o companie cresc proportional cu timpul alocat atat studiului companiei (Manualul Actionarului, Documentul Universal de Inregistrare, Scrisorile CEO) si, mai ales, cu timpul petrecut ca actionar – astfel incat planurile de dezvoltare ale companiei sa poata sa isi arate efectele, iar piata sa digere noile informatii.
Am aratat pe grupul de Facebook dedicat investitorilor Bittnet cateva cifre, consideram noi relevante, care ar putea sa creasca increderea actionarilor in evolutia pe termen lung a actiunii:
- Rata de cresterea anuala a veniturilor si activelor inregistreaza o valoare de peste 60%;
- Randamentul capitalului atras de la investitori inregistreaza o valoare de peste 40% anual;
- Operatiunile de majorare de capital pentru achizitia altor companii sau pentru decontarea planurilor SOP au generat un randament mediu de peste 20% pentru actionarii care NU au participat;
- Indicatorii de evaluare ai Bittnet astazi sunt aproape la jumatate fata de media unor societati similare listate pe piete mature, societati care nu au ritmul nostru de crestere. Mai mult, daca ne comparam cu alte companii din industrie listate la bursa din Romania remarcam ca acestea au evaluari superioare in conditiile in care cifra de afaceri este chiar si de cateva ori mai mica decat cea a Grupului nostru.
Incheiem acest capitol1 cu cateva referinte despre virtutea rabdarii in cazul investitiilor in actiunile unor companii individuale („stock picking”) :
- “In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine.” – Benjamin Graham
- Despre interactia cu „Mr Market”, paragraf reprodus din scrisoarea catre actionari a Berkshire Hathaway, 1987: Even though the business that the two of you own may have economic characteristics that are stable, Mr. Market’s quotations will be anything but. For, sad to say, the poor fellow has incurable emotional problems. At times he feels euphoric and can see only the favorable factors affecting the business. When in that mood, he names a very high buy-sell price because he fears that you will snap up his interest and rob him of imminent gains. At other times he is depressed and can see nothing but trouble ahead for both the business and the world. On these occasions he will name a very low price, since he is terrified that you will unload your interest on him. Mr. Market has another endearing characteristic: He doesn’t mind being ignored. If his quotation is uninteresting to you today, he will be back with a new one tomorrow. Transactions are strictly at your option. Under these conditions, the more manic-depressive his behavior, the better for you. But, like Cinderella at the ball, you must heed one warning or everything will turn into pumpkins and mice: Mr. Market is there to serve you, not to guide you. It is his pocketbook, not his wisdom, that you will find useful. If he shows up some day in a particularly foolish mood, you are free to either ignore him or to take advantage of him, but it will be disastrous if you fall under his influence. Indeed, if you aren’t certain that you understand and can value your business far better than Mr. Market, you don’t belong in the game.
Dezvoltarea prin M&A
In trimestrul 3 am finalizat 5 tranzactii dintre cele anuntate deja – Nenos & Nonlinear, ISEC si CLC, IT Prepared – toate aceste companii vor incepe sa genereze rezultate care sa fie luate in consolidare abia in T4 2021. In paralel am avansat procesele de negociere pentru celelalte tranzactii care sunt inca in lucru: Servodata, Datascript, Top Tech. Daca doar aceste tranzactii se vor incheia cu succes, vom incepe anul 2022 cu o capacitate de a genera business de aproximativ 250 milioane lei. Cautam inca 4-5 tranzactii care sa ne permita sa consolidam prezenta atat in activitatea clasica de integrare IT&C dar si in zona de securitate cibernetica.
Pentru companiile in care tranzactiile sunt finalizate a inceput calatoria de integrare operationala si financiara, de a unifica uneltele si procedurile, de a invata unii de la ceilalti ce facem bine, si de a ne creste sansele de a face cross-sell si up-sell. Fiecare companie urmeaza un proces de integrare dedicat pornind de la informatiile pe care le-am descoperit in fazele preliminare de analiza a tranzactiei. Estimam ca pana la finalul trimestrului 4 aceste organizatii vor fi aliniate la standardul de grup din toate punctele de vedere.
Tinand cont de extinderea continua a grupului prin achizitii (M&A), care genereaza baze diferite de comparatie pentru testele de impairment, intentionam, cu acordul auditorilor nostri sa schimbam politica de evaluare a detinerilor in alte companii – trecand la o evaluare independenta a acestora. La acest moment estimam ca reevaluarea independenta a detinerilor va creste valoarea acestor active in situatiile financiare individuale ale Bittnet.
Va invit sa cititi mai multe despre structura grupului si despre rolul activitatii de M&A in atingerea obiectivului de 100 milioane EURO cifra de afaceri in Manualul Actionarului.
Inchei scrisoarea cu un exemplu, cred eu, edificator pentru a explica obiectivele noastre de crestere accelerata. Consideram ca postura unei companii cu afaceri de 500 milioane lei este mult mai usor sa generam profitabilitate mai mare in termeni nominali decat este in cazul unei companii de 100 milioane lei, sau cum era in cazul unei companii si mai mici. Trimestrul acesta ne da masura clara a adevarului acestei afirmatii: profitul aferent doar trimestrului 3 din 2021 este mai mare decat intreaga cifra de afaceri anuala din oricare dintre primii 8 ani de existenta ai Bittnet. Este evident ca nu am fi putut extrage 9 milioane de lei profit dintr-o companie cu afaceri de 7 milioane lei.
La fel, daca atingem obiectivul de afaceri de 500 milioane RON in 2024, si acestea sunt insotite de o profitabilitate medie pentru industrie de 15%, profitul net rezultat ar fi imposibil de obinut din cifra de afaceri curenta, cu oricata atentie la costuri, ingeniozitate si maiestrie operationala. Pe de alta parte, o astfel de companie, evaluata chiar si la doar 10x profitul, sau doar 1x veniturile, valori mult sub media istorica a acestor indicatori, tot ar valora de 3-5 ori mai mult decat in prezent.
Ca întotdeauna, va stăm la dispoziție pentru întrebări, la adresa investors@bittnet.ro.
Mihai Logofătu,
Fondator si CEO Bittnet Group